In de laatste jaren ontstonden er steeds meer bedrijven die koeriersdiensten of bezorgservices aanbieden. Vandaag de dag wordt het merendeel van boodschappen en andere aankopen online gedaan, en zijn er dus ook steeds meer bezorgers en koeriers nodig. Als je ervan houdt om de hele dag op pad te zijn, maar liever niet als werknemer bij een bestaand bedrijf wilt werken, kan je voor jezelf beginnen als koerier. Je hebt hier niet veel voor nodig. Je hoeft niet eens een auto of fiets te kopen, want je kan een bezorgfiets leasen. Als je eenmaal je vervoersmiddel bepaald hebt word je in een paar stappen zelfstandig koerier.
Registratie en administratie
Allereerst moet je natuurlijk een rijbewijs hebben voor het voertuig dat je kiest te gebruiken. Kies je voor een bezorgfiets zoals die van connectbike? Je hebt dan geen rijbewijs nodig, maar je moet wel minimaal 18 jaar oud zijn. Vervolgens moet je jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Binnen twee weken krijg je na inschrijving van de Belastingdienst een btw-id en omzetbelastingnummer via de post. Met deze gegevens moet je elk kwartaal je btw aangeven. Om het jezelf makkelijk te maken, kan je een programma gebruiken om je administratie bij te houden. Zo heb je elk kwartaal een helder overzicht van wat je op je btw-aangifte moet invullen. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht om administratie bij te houden. Als je dit niet zelf wilt doen, kun je een boekhouder of accountant inhuren. Als je de registratie en administratie geregeld hebt, kun je een verzekering afsluiten zoals een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering.
Welke goederen vervoer je?
Als je levensmiddelen of bewerkte etenswaren wilt transporteren, moet je voldoen aan de eisen van voedselveiligheid. Of je hieraan voldoet wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als je geen eten vervoerd, maar stoffen die gevaarlijk zijn, moet je ook voldoen aan bepaalde regels. Je hebt dan een ADR-certificaat nodig. Meer informatie over deze specifieke regels vind je op de website van de Kamer van Koophandel. Voor andere goederen heb je alleen een vergunning nodig wanneer ze in totaal meer dan 500 kilo wegen. In dat geval moet je een eurovergunning aanvragen.
De bestemming van goederen
Wanneer je goederen wilt vervoeren buiten de Europese Unie, heb je waarschijnlijk een transportvergunning of ritmachtiging nodig. Per land gelden verschillende regels. Binnen de Europese Unie geldt dat je drie ritten mag maken die opeenvolgend zijn. Hierna mag je pas weer ritten aannemen in het specifieke land wanneer je eerst het land verlaten hebt.